En rafflande Teliadeckare

Det var framförallt stark politisk press som gjorde att delstatliga Teliasoneras affärer i Eurasien spårade ur. Det är den enda rimliga tolkning man kan göra när man läser Patricia Hedelius nya bok, Telia – Alliansregeringen och korruptionen.

Historian är svindlande. Alliansregeringen tycker att Teliasonera präglas alltför mycket av arvet från Televerkstiden. Det är dags att Teliasonera lär sig hur det fungerar på marknaden. Tillväxt blir det centrala begreppet.

Och eftersom Norden är en mogen marknad måste tillväxten sökas på annan ort. De forna Sovjetrepublikerna i Centralasien blir målet. Länderna är i stort sett att se som analfabeter inom mobiltelefoni, alltså finns alla möjligheter att växa där. Det är bara ett problem; det går inte att få nödvändiga tillstånd och licenser utan att muta sig fram och tillåta regimerna att avlyssna regimmotståndares mobiltelesamtal. Så rullar skandalen igång.

Patricia Hedelius har skrivit en rafflande, och välresearchad, berättelse om hur ett företag dras allt djupare mot avgrunden, men där de politiskt ansvariga genom smarta manövrer lyckas undandra sig sitt ansvar. Det är en historia som omfattar nästan allt: mutor, dödshot, mord och en journalist som kastas i fängelse.

Den som är det minsta intresserad av näringsliv och politik bör läsa boken. Det är en deckare, fast tagen ur verkligheten.

Se även när Patricia Hedelius gästade Nyhetsrummet och Veckomagasinet med Katrine Marçal.