Artikel - Patricia Hedelius

HQ-revisor fick bara en erinran

SVD AVSLÖJAR Trots att den ansvarige revisorn på KPMG i flera år kände till att HQ inte följde redovisningsreglerna undertecknade han att bolaget följde god redovisningssed. Efter HQ:s krasch anmälde Finansinspektionen revisorn till Revisorsnämnden.
SvD Näringsliv avslöjar i dag hur det gick till när revisorn fick mildast möjliga påföljd.

Artikel - Patricia Hedelius

Revisorerna såg mellan fingrarna

AVSLÖJANDE UPPGIFTER Efter fyra år är det snart dags för det rättsliga efterspelet av kraschen i HQ Bank. Misstankarna om grov ekonomisk brottslighet i härvan kan snart leda till åtal. Nu kan SvD Näringsliv presentera hittills okända interna dokument från HQ:s egen revisionsbyrå KPMG som kastar ett helt nytt ljus över HQ:s fall.

Artikel - Patricia Hedelius

Sparkad VD kan ha vilselett marknaden

Under måndagen sparkade Eniro ENRO -0,87% sin vd Johan Lindgren med en fallskärm värd 20 miljoner kronor. Samtidigt kommer nu uppgifter om att Eniros aktieägare kan ha vilseletts. Enligt uppgift till SvD Näringsliv kunde den uppblåsta aktiekursen ha korrigerats genom vinstvarning redan i vintras.

Artikel - Patricia Hedelius

Lars-Johan Jarnheimer: SvD:s avslöjande fick oss att agera

Det var SvD Näringsliv avslöjade om konstigheter i Eniros ENRO -0,87% redovisning som fick styrelsen med Lars-Johan Jarnheimer att tillsätta en särskild utredning med bolagets revisorer PwC. Utredningen visar bland annat att intäkterna bokförts på ett felaktigt sätt och att den sparkade vd:n Johan Lindgren känt till hålen i resultaträkningen.

Artikel - Patricia Hedelius

Eniro-problem dåliga nyheter för bankerna

Sökföretaget Eniro ENRO -0,87% har fortfarande en nettoskuld på över 2 miljarder kronor. Och bolagets sänkta prognoser är dåliga nyheter för bolagets långivare, de svenska storbankerna.

Artikel - Patricia Hedelius

Skandalbolaget Eniro fifflar med siffror igen

SvD Näringsliv kan nu avslöja att Eniros svenska verksamhet fort- sätter att trixa med försäljning- en. Intäkter har medvetet hållits nere av en chef för att få till ett trendbrott i samband med den nya Sverigechefens entré.

Artikel - Patricia Hedelius

Även proffsen gick bet på Eniros siffror

Flera analytiker som följer Eniro vittnar nu om att bolaget inte berättade att redovisningen hade ändrats och att försälj- ningssiffrorna framstår som dopade. Även för proffs var det svårt att se signalerna – men Eniros kassaflöde matchade inte rörelseresultatet. Oklarheterna kan nu bli ett fall för FI.

Artikel - Patricia Hedelius

Telia hotas av miljardkrav

Amerikanska myndigheter hotar Telia Sonera med miljardskade- stånd efter korruptionsskanda- len i Uzbekistan. Det uppger källor till SvD Näringsliv. Bolaget försöker nu förhandla ner det väntade skadeståndet på 8 miljarder kronor från det amerikanska justitiedeparte- mentet, Department of Justice.

Artikel - Patricia Hedelius

Ny lag kan ge Teliatoppar fängelse

Telia Soneras plan att lämna korrupta marknader ger inte den nuvarande ledningen frikort från fängelsehot. Enligt SvD Närings- livs uppgifter fortsatte miss- tänkta affärer i Kazakstan fram till i somras.

Artikel - Patricia Hedelius

Eniros lån hänger löst efter bankkrav

Eniro riskerar nya svårigheter att möta långivarnas krav.
Det kan SvD Näringsliv avslöja.

Artikel - Patricia Hedelius

Skandalen i Eniro växer

HÖGA CHEFER INBLANDADE Skandalen runt Eniros uppblås- ta vinster sväller. Nu dras ytterligare minst en person in i utredning- en. Personen ingår i dag i företagets högsta ledning.

Artikel - Patricia Hedelius

Nya frågor kring Telias affärer i öst

Telia Soneras vd Johan Denne- lind undviker att svara på frågor från SvD Näringsliv om vilka motparter som man gör affärer med i Kazakstan.

Artikel - Patricia Hedelius

Bedrägliga säljknep på Eniro

Eniro har inte bara bokförings- problem på högsta nivå. Kunder- nas möte med säljarna vittnar om tvivelaktiga metoder. Det finns också exempel på rent bedrägeri.

Artikel - Patricia Hedelius

Härvan kring Eniro växer

SvD NÄRINGSLIV GRANSKAR Sökföretaget Eniros problem med redovisningen är betydligt större än vad som hittills kommit fram. Det visar en granskning som SvD Näringsliv låtit göra. För aktieägarna rycker nu en nyemission allt närmare.

Artikel - Patricia Hedelius

Det är inte bara siffertrixandet som ska utredas i Eniro

Det är många frågetecken kvar i Eniro. Det är inte bara den sparkade vd:n Johan Lindgrens siffertrix- ande som ska utredas. Varningssignalerna fanns tidigare men styrelsen lyckades inte hitta proble- met. Aktieägarna måste fråga sig om Eniros styrel- se gjort tillräckligt? Att Eniro har det tufft att få fart på nya digitala affärsmodeller är ingen […]