Telia Soneras vd Johan Denne- lind undviker att svara på frågor från SvD Näringsliv om vilka motparter som man gör affärer med i Kazakstan.
Landet är en av de viktigaste marknaderna för Telia Sonera men är också en utmaning efter som Kazakstan har utpräglade korruptionsproblem enligt Trans parency International.
Förra veckan var Telia Sonera åter i blåsväder. Då gällde det gam la affärer i Azerbajdzjan som Upp drag Granskning och TT kunde rapportera om. Det finns dock nya frågetecken. Den här gången runt dagens verksamhet i Kazakstan.
Styrelseordförande Marie Ehrling och vd Johan Dennelind har vid flera tillfällen tryckt på vikten av att vara öppen och transparent för att skapa nytt förtroende för Telia Sonera. Men då SvD Näringsliv ställer frågor till Johan Dennelind om utvecklingen i Telia Soneras verksamhet i Kazakstan och om Telia Soneras ställning i landet ger bolaget sparsamma svar.
Johan Dennelind kommenterar till exempel inte vem som äger företaget ”Qiwi” den leverantör som Telia Sonera använder sig av i Kazakstan för att bland annat han tera kontantkort till sina kunder.
Telia Sonera är enda aktieägaren med inflytande och kontrollerar majoriteten, 62 procent, av aktier na i sitt dotterbolag, Kcell, i Kazak stan. Ändå hänvisar man till Kcell: ”Svårt för mig att kommentera en skilda avtalsförhållanden i Kcell”, skriver Telia Soneras kommunika tionschef Peter Borsos. Frågan kvarstår därmed om Telia Sonera känner till ägarförhållandena hos sin leverantör Qiwi i Kazakstan.
Hur mycket som Kcell betalar i kommission (avgift) till kontant kortsbolaget vill Telia Sonera inte heller svara på. I lag är den regle rad till tre procent, men enligt uppgifter till SvD Näringsliv så
betalar Telia Sonera betydligt mer till Qiwi vilket i sådana fall inte är tillåtet, menar källor till SvD Näringsliv.
Kazakstan är i högsta grad en aktuell fråga för Johan Denne lind. Landets president Nursul tan Nazarbajev håller nu, den 4–5 juni, möte för det så kallade utländska investerares råd, Foreign Investors Council (FIC), i huvudstaden Astana. För när varande sitter det toppchefer från 35 stora bolag och interna tionella organisationer i Nazar bayevs råd. Bland annat från europeiska utvecklingsbanken ERBD, amerikanska oljebolaget Chevron och stålbolaget Arcelor Mittal. Även Johan Dennelind är med i FIC för Telia Soneras räk ning. En plats som bolaget haft sedan 2009, men som man nu enligt SvD Näringslivs källor är på väg att förlora.
SvD Näringsliv har tagit del av ett brev från myndigheter i Kazak stan som är ställt till Telia Sonera där bolaget informeras om att Johan Dennelinds plats i FIC är under utvärdering. Telia Sonera vill inte kommentera brevet men Peter Borsos konstaterar att Den nelind deltar i mötet som nu pågår i Kazakstan.
Men enligt SvD Näringslivs uppgifter så är den skriftliga var ningen ett tecken på att relatio nerna med myndigheterna är på väg att kallna vilket kan påverka bolagets verksamhet. Beskedet till Dennelind väntas först inom 4–6 veckor menar källor till SvD.
PATRICIA HEDELIUS
08-13 58 22, patricia.hedelius@svd.se
Fotnot: Efter att artikeln publice rats på SvD.se hör Telia Soneras informationschef Peter Borsos av sig och berättar att Johan Denner lind inte kan besvara frågor efter som han befinner sig i Kazakstan.