Sparkad VD kan ha vilselett marknaden

Under måndagen sparkade Eniro ENRO -0,87% sin vd Johan Lindgren med en fallskärm värd 20 miljoner kronor. Samtidigt kommer nu uppgifter om att Eniros aktieägare kan ha vilseletts. Enligt uppgift till SvD Näringsliv kunde den uppblåsta aktiekursen ha korrigerats genom vinstvarning redan i vintras.

Redan i december 2013 fanns stor oro internt i Eniro för att den sparkade koncernchefen Johan Lindgrens mål för 2014 var orealistiskt och att en vinstvarning vore på plats. Det erfar SvD Näringsliv. Men Eniros ledning valde ändå att lägga fram det ohållbara målet. Det är oklart om styrelsen därmed fick en korrekt bild i ett skede då Eniros aktie rusade med över 200 procent – från 20 kronor i oktober till över 60 kronor i mars.

Under måndagen meddelade Eniros styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer att Johan Lindgren nu tvingas gå, samtidigt som det sargade Eniro sätts under danskt styre med Stefan Kercza, från bolagets danska gren, som ny koncernchef. Sedan ett par veckor är dessutom dansken Roland Andersen Eniros nya finanschef sedan Matthias Lundqvist dagen efter den katastrofala julirapporten, sålde hela sitt aktieinnehav, och sedan lämnade Eniro.

En bild som Eniro gav under måndagen var att man hade missat att lägga dagligt fokus på särskilt den svenska sökmotorns annonsförsäljning.

– Vi måste ligga ännu närmare säljet än tidigare. Kameral ekonomistyrning var Johan Lindgren extremt bra på, men försäljningen är Stefan Kercza ännu bättre på, säger Lars-Johan Jarnheimer.

Men enligt uppgift till SvD Näringsliv hade Eniro tidig information om att målen var för högt satta. En av de risker som Eniro har kommer från nya betalningsmodeller som gör bolaget långt mer exponerat än innan. Det var under Johan Lindgrens tid som vd man drev igenom att online-intäkter i större utsträckning bokades på en gång, jämfört med flera tillfällen tidigare. Detta var möjligt genom att införa ”serviceavgifter”. Att lyckas sälja ett annonskontrakt och hantera kunden förknippades med en kostnad, och därmed kunde förväntade annonsintäkter till större del och betydligt tidigare bokföras som intäkter.

Klart är att en förändring av sättet att bokföra försäljning kan ha gjort det svårare för styrelsen och aktiemarknaden att följa utvecklingen. Metoden ska ha kritiserats internt, men utan anmärkning från revisorn PwC.

Styrelseordföranden Lars-Johan Jarnheimer säger till SvD Näringsliv att han inte känner till effekterna av faktureringsmodellen.

– Serviceavgift eller den typen av detaljfrågor hanterar inte styrelsen, säger han.

Cecilia Lannebo, IR-chef, konstaterar att Eniro i egenskap av onlineföretag har nya typer av fakturering på en rad olika produkter. Hon avstår dock att kommentera uppgiften att man systematiskt missbedömt osäkra intäkter, något som enligt SvD Näringslivs källa ska ha bidragit till Eniros börsskräll den 16 juli då Eniros börsvärde nästan halverades efter den svaga rapporten.

Klart är att Johan Lindgren, som för övrigt sålde egna aktier i Eniro för 2,9 miljoner kronor strax efter årshögsta i mars, fortfarande i april bemötte negativa uppgifter om den faktiska försäljningen i Eniro med att ”den kommer tillbaka i det andra kvartalet”.

Som bekant punkterades Eniros kurs när andra kvartalsrapporten avslöjade starkt negativ tillväxt. Aktien rasade 33 procent på en enda dag när Eniros totala intäkter sjönk 10 procent på organiskt basis – dubbelt så mycket som väntat.

Under måndagen backade Eniros aktie med ytterligare 6 procent och handlades under 19 kronor.

För Eniro kommer Johan Lindgrens fallskärm nu att kosta 20 miljoner kronor – dels 14 miljoner som avgångsvederlag och uppsägningslön, dels 6 miljoner kronor i ett optionsavtal.

IR-chefen Cecilia Lannebo – som även hon snart lämnar Eniro efter sommarens turbulens – säger till SvD Näringsliv att ”bolagets förklaring” till den tidigare kursrusningen i Eniro är att investerare i New York och London hade fått upp ögonen för koncernen tack vare ny marknadsföring.

Enligt Lars-Johan Jarnheimer måste Eniro nu komma tillbaka till tillväxt.

– Eniro verkar på en marknad som växer och vi har alla förutsättningar för att kunna kapitalisera på det, säger han.


Patricia Hedelius